søndag 18. desember 2011

Olje, gjeldspenger og gull

Siden Nixon lukket gullvinduet i august 1971, og ikke lenger ville gi ut gull for dollars har hele verdens finanser vært basert på skyld og gjeld. Etter oljekrisa som fulgte lukkingen av gullvinduet sikret USA seg at all verdens handel i Olje foregikk i USD gjennom underhånds avtaler med OPEC om å la gullprisen stige itakt med oljeprisen. Slik kunne de store oljeleverandørende som Saudi Arabia føle seg trygge på å få endelig betaling for oljen gjennom å kjøpe gull for de nye verdiløse dollars.

Men den store gjeldsveksten og pengetrykkingen i forhold til økningen i oljeforbruket førte imidlertid etterhvert til behov for å styre oljeprisutviklingen. Dette ble gjort ved å låne ut, og selge store mengder gull i markedet for å holde gullprisen nede, slik at OPEC landene som styrte oljemarkedet kunne kjøpe billig gull i markedet, og således få full betalting (i gull verdi) uten å måtte drive oljeprisen i taket som følge av all pengetrykkingen. Billig gull,olje, gjeld og pengetrykking har således bidrat til enorm gjeldsvekst og velstandsøkning i hele verden de siste 40 år. Denne strategi fungerte så lenge det var mer en nokk olje og gull tilgjengelig til å styre markedet.

Siden gjeld fungerer som basis for dagens pengesystem har den enorme gjeldsveksten de siste 40 år ført til at hele den vestlige verden i realitenen er konkurs.  Verdien av gjeldspapirer holdes nå kunstig oppe og rentene må holdes kunstig nede nær null for at ikke utgiftene til gjeldshåndtering skal slå banker og land konkurs. De store bankene har feks. siden finanskrisen sluppet å bokføre markedsprisen til sine eiendeler så ikke verditapet skal slå dem konkurs. Hele banksystemet er nå ødelagt og ingen vet hva som er verdt hva og hvem som eier hva. Tilliten til valuta og pengesystemet forsvinner dag for dag og desperate bankfolk og politikere forsøker å holde det hele gående.


Siden finanskrisen startet i 2007 har offentlig gjeld i verden økt fra 23 billioner til 40 billioner.(en billion på norsk er det samme som en trillion på amerikansk) Som følge av gjeldsveksten og motviljen til å la banker og land gå konkurs må sentralbanker rundt om i verden trykke stadig mer penger til bankene så de kan kjøpe statsgjeld. Oljeproduksjonen har nå stagnert og flere sentralbanker har sluttet å låne bort, og selge gull i markedet. Disse endringene vil gjøre det vankeligere å holde olje og gullprisen i skjakk. Vi står ovenfor et virkelig stort dilemma hvor store mengder gjeld må restruktureres, og avskrives for at ikke pengetrykkingen skal føre inflasjonen helt ut av kontroll. Det ser ikke ut til at myndighetene vil akseptere en global deflasjon som følge av store gjeldsavskrivninger så løsningen blir å trykke mer penger til pengene dør. Koordinert kompetativ devaluering og valutakrig vil prege tiden som kommer, og gull vil igjen sakte men sikkert bli ansett som ekte penger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar