mandag 25. mars 2013

Dnb og Nordea blant verdens dårligst kapitaliserte

DNB og Nordea har en lån til innskuddratio på over 180% å er således blant verdens dårligst kapitaliserte banker. (se graf fra 2011 under) En sprekk i den Norske boligboblen eller uforholdsmessig store uttak passer derfor dårlig. Det er kanskje ikke rart  DNB nylig satt opp renten, og Jens Stoltenberg er livredd for sprekk i den Norske boligbobla. Vi er i Norge meget sårbare for brå nedgang i boligprisene, ubetjente lån og kapitalflukt.


Norges Bank har analysert den lave innskudd til lån ratio i Norge (Høy lån til innskudd ratio), og funnet at det er lite bankene kan gjøre for å bedre situasjonen. De kan øke innskuddsrenten, oppfordre bankene til å begrense utlån, eller i det minste søke mest mulig langsiktig markedsfinansiering av utlån. Norske banker er i dag mere avhengig av markedsfinansiering av utlån enn i 1989, og således mere sårbare enn de var i forkant av den siste store Norske bankkrise.

Det er kanskje på tide å vurdere nye verktøy for å begrense store svingninger i lån til innskuddsratioen. (mer om det her)




Norske husholdninger har de siste par årene økt spareraten og ligger nå på 8,7% av disponibel inntekt. Hvordan Norges Bank skal klare å normalisere rentebanen uten å sprekke boligboblen, og således bidra til fortsatt vekst i husholdningenes sparing gjennom høyere renter vites ikke.

Skulle sparingen snu som følge av stopp i lønnsøkningen kombinert med høy inflasjon og unormalt lave renter, samtidig som boligprisene stagnerer og gjeldstaket nås er vi ille ute. Håper du ikke har mer en 2 000 000 i banken hvis Dnb og Nordea må restruktureres. Innskuddsgarantien gjelder pr bank så en sparekonto i flere Norske banker er kanskje en god idé om du har for mye penger i banken.

Vell du kan også kjøpe gull å slippe å tenke mer på mulige bankproblemer.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar