søndag 27. februar 2011

Boligbobble, inflasjon og revolusjoner


Boligprisindeksen flater ut melder Statistisk sentralbyrå. Fire-fem gangern har boligprisene her i landet steget siste 20 år, får du fire fem ganger så høy lønn i dag for samme jobben som for 20 år siden? Ikke det ok.. velkommen til en ny verden. Etter et par ekstra år med lave renter, pengetrykking og hopium begynner nå boligboblen her i landet igjen lekke luft...

Hvis du sammenligner Chase Shillers boligprisindeks under fra USA med boligprisindeksen fra SSB over ser du kanskje ganske klart at Norge raskt klarte å blåse liv i boligmarkedet igjen etter krisen i 2007-2008.

Men finans og boligkrisen er langt fra over, den er kun blitt skjult og utsatt av redningspakker QE(pengetrykking) og MOPE  (managment of perspective economics). Er boligboblen snart ferdig oppblåst? Når ungdommen har 7 ganger inntekten i lån er vell snart grensen nådd, dette er galskap.


Pengetrykking, 50 år med underbetalt og subsidiert landbruk har ført til en eksplosjon i matvareprisene globalt. Siden mange i arabiske afrikanske og asiatiske land har langt lavere lønninger en oss, og bruker 50 - 70 % av inntektene sine på mat takler de ikke den store prisøkningen på matvarer de siste åra. Inflasjonen er lett å se i råvareindeksen CCI under.


Følgelig ser vi nå en bølge av sultne opprørere i nordafrika, midtøsten og asia. Vi bruker kanskje 10 - 20 % av inntekten vår på mat så vi har en så lenge litt mer å gå på før vi blir sinna..Staten kommer til å dra inn masse ekstra olje penger som følge av trøbbel i midtøsten så de kan godt holde liv i oss en stund till, i det minste så lenge penga er verdt noe.... Men man kan vell trygt si at det allikevel er på tide at vi fester sikkerhetsbeltet og forbereder oss for tøffere tider her på berget også. Peek oil og 150 dollar brent, global råvare inflasjon/deflasjon, revolusjoner både her og der vil tvinge opp rentenivået og lønnsnivået i BRIC landene,  samt punktere boligbobler og presse lønnsutviklingen i gjeldstyngede vestlige land videre ned. Det kan se ut som om the law of one price vil bringe oss i balanse enten vi vil eller ikke.......

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar