mandag 27. februar 2012

Norge bør gjeninnføre gull som valutareserve.


Gull for olje, og endelig betaling kommer før eller senere ettersom gjeldspengesystemet mangler mekanismer for endelig betaling. I påvente av endelig betaling i gull for olje bør Norge gjeninnføre gull som valutareserve. (NB! Norges bank solgte våre siste gullreserver i 2004)

Norges sentralbank holder ca 37 milliarder kroner i valutareserver i Pengemarkedsportoføljen, ca 3 055 milliarder kroner i Statens pensjonsfond utland, og ca 15 miliarder kroner i petrobufferportoføljen.

Norge kan kjøpe gull for petroliumsinntektene i USD eller Euro. Med gull som valutareserve i Pengemarkedsportoføljen vil Norge kunne selge gull for å styrke kronen. Vi kan også trykke norske kroner for å kjøpe gull. En slik pengepolitikk vil i overskuelig fremtid kunne holde kronen konkuransedyktig. Vi kan bygge opp en gullreserve som bokføres til markedspris i norske kroner. Tap som følge av valutainflajon i andre reserver som USD, Euro, og SDR vil da kunne utjevnes av gullreservene, og gullprisen i norske kroner vil fungere som et barometer på den norske krones verdi. Vi kan velge om vi vil kjøpe gull direkte for utenlandsk valuta, eller trykke norske kroner for å kjøpe gull, samt velge om vi vil selge utenlansk valuta eller gull for å kjøpe kroner. Dette vil forbedre den pengepolitiske fleksibilitet betraktelig, samt øke den langsiktige sikkerheten til den norske krone.

Vi vil også få endelig betalt for endel av vår eksport, og inneha en sikkerhet mot problemer i det globale pengemarkedet. Statens pensjonsfond utland bør reduseres og gullbeholdningen økes. Slik kan vi forberede oss på en fremtid med gjeldsoppgjør i gull, styre verdien av den norske krone og samtidig begrense eventuelle tap ifra Statens pensjonsfond utland.  Den globale pengemengden har steget kraftig siden 2009 (se graf under) mens verdien av Stratens pensjonsfond utland har stått stille. Gullprisen i USD har dobblet seg siden 2009 (se graf over) så i realiteten har vi tapt MYE penger de siste 3 år som følge av global inflajon. Vi bør snarest stoppe å pøse penger inn i dette sorte hull, og se til å skaffe oss litt gull!





6 kommentarer:

  1. tull!
    det er jo inflasjon som er eneste muligheten for å komme seg ut av dette.
    gjeldsgraden er høyere enn før bankkrisen

    SvarSlett
  2. Hvis Norge ønsker inflasjon så kan vi trykke norske kroner å kjøpe gull. Da sparer vi valutareservene våre. Inflasjon går opp, og prisen på gull i norske kroner går opp.

    "Vi kan også trykke norske kroner for å kjøpe gull. En slik pengepolitikk vil i overskuelig fremtid kunne holde kronen konkuransedyktig"

    Kjøper vi gull for USD eller Euro direkte uten å trykke norske kroner styrker vi den norske krone. Prisen på gull i norske kroner går ned.

    Det er denne fleksibilitet jeg prater om.

    SvarSlett
    Svar
    1. "Vi kan også trykke norske kroner for å kjøpe gull"

      Er det ikke nøyaktig the FED/PPT gjør for å manøvrere valutaene riktig? For å hindre at ting blir "disorderly to the upside"?

      På den annen side er det flere som forventer et USD rally nå, opp til 94 på DXY. Da er vel Au i 1420 vil jeg tro...

      Exiting times indeed...

      Slett
  3. ANOTHER wrote, "Gold! It is the only medium that currencies do not "move thru". It is the only Money that cannot be valued by currencies. It is gold that denominates currency. It is to say "gold moves thru paper currencies"."

    SvarSlett
  4. Er ikke en slik mekanisme operativ allerede i dag?
    Au prisen i NOK har ikke vært over 10k i mer enn en eneste dag noengang, har den vel? Det er nok ikke helt tilfeldig mener du vel?

    SvarSlett
    Svar
    1. The FED, ECB, BOJ, BOE, og Norges Bank trykker alle penger i dag, men de kjøper stort sett statsobligasjoner og ikke Gull.

      MED gullreserver, kan en sentral bank i en pulserende nasjonal økonomi velge å nyte en sterk valuta i forhold til gull, men enda viktigere, kan det likevel også velges en løs pengepolitikk (for økonomiske eller politiske grunner) som gjør valutaen svak i forhold til gull. Men uansett valg, relativ styrke eller svakhet i nasjonal valuta, er den varige fordelen av å velge gullbeholdning den overlegene stabilitet (systemisk styrke mot medsyklikalitet) som gull tilbyr aktivasiden i sentralbankens balanse.

      UTEN gullreserver, er jakten på en nasjonal valuta politikk som er generelt sterk eller generelt svak gjort mindre hensiktsmessig siden helsen til sentralbankens balanse underordnes kvaliteten på utenlandske papir reserver, som igjen underordnes den spesielle pengepolitikk hos de utenlandske regjeringer. Vanligvis vil denne strukturen av utenlandske papir reserver kun tilby muligheten for nasjonal monetær svakhet som fløgle av internasjonale svakhet. Verst av alt utsettes den nasjonale monetære balanse for medsyklisk systemisk svikt - en dominoeffekt hvis skjebne er skrevet i hånden til våre naboer.

      Slett