tirsdag 21. oktober 2014

Gull er også penger !

Norsk lov om Norges Bank og pengevesenet mv. sier i Paragraf #14 seksjon tre at en avtaleklausul om betaling av en pengeforpliktelse i gullverdi kan løses med tvugne betalingsmidler :

§ 14.Tvungent betalingsmiddel
Bankens sedler og mynter er tvungent betalingsmiddel i Norge. Ingen er pliktig til i én betaling å ta imot mer enn femogtyve mynter av hver enhet.
Sterkt skadde sedler og mynter er ikke tvungent betalingsmiddel. Banken gir nærmere forskrifter om erstatning for bortkomne, brente eller skadde sedler og mynter.
Selv om en avtale inneholder klausul om betaling av en pengeforpliktelse i gullverdi, kan skyldneren frigjøre seg med tvungne betalingsmidler uten hensyn til denne klausul.

Det betyr at enkelte gullkontrakter i Norge kan frigøres ved bruk av Norske Kroner. Denne diskriminerende lovseksjon hindrer gull å fungere som penger i Norge, og bør fjernes/endres. 

Gull betraktes som reservekapital over halve kloden, mens gullets betydning som reservekapital er underkomunisert og glemt i vesten. Gull har i vest siden Nixon blitt betraktet som edelt metall og råvare, ikke penger. Det har hvert greit å kjøpe gull til råvarepris, men den tid er snart forbi.

Gull blir i stadig større grad betraktet som hard valuta rundt om i verden spesielt Østen, bla. etterspurt av horder med nye middelklasse kinesere , og indere. Norge bør se til våre naboer, erkjenne at gull også er penger, nemlig sparepenger og gjøre noe med disse tullete lovene.










Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar