torsdag 18. februar 2016

Overproduksjon av olje fortsetter OPEC handlingslammet


I november 2014 etter at OPEC besluttet å opprettholde en produksjon på ca 30 millioner fat om dagen advarte jeg i innlegget Huston we have a problem! at oljeprisnedgangen som følge av nedgang i global etterspørsel da var iferd med å bryte ut av en 12 år lang opptur, kom til å bli langvarig og føre til mye problemer:

"All pengetrykking i verden har ikke klart å skjule alvoret i situasjonen. Oljeprisen har nå falt ut av en 12 år lang opptur, og dermed er nok oljekrisen ett faktum her på berget. Med dette kraftige fallet taper Norske oljerelaterte selskaper penger i en fart, og boligbobla er da nødt til å sprekke ettersom dette gir seg direkte utslag i Norsk ojesmurt økonomi.

Dette vil ta lang tid å fikse, veldig mange feilinvesteringer og mye gjeld må innrømmes og ettergis, så stålsett deg for mange harde år fremover."

I dag over ett år senere er oljeprisen halvert, OPEC like handlingslammet, overproduksjonen fortsetter og oljelagrene nesten stappfulle. Bindingen mellom usf/gull/olje er i ferd med å bryte sammen, her illustrert ved rekordhøy gull/olje ratio . Denne binding har opprettholdt verdien av USD, og muligjort 40 år med gjeldsdrevet vekst etter Nixon stengte gullvinduet tidlig på 1970 tallet. Sammenheng mellom overproduksjon og pris kan sees klart i grafen under Denne dynamikken vil kun sementere bruddet i bindingen mellom usd/gull/olje. 


Analyseselskapet Genscape hadde nylig et webseminar om situasjonen i det globale oljemarkedet som kan være vært å få med seg. Se video under.  

Oljebunnen er nokk ennå ikke nådd, mye finasielle problemer, konkurser og gjeldsnedskrivininger gjennstår å spille seg ut. Børsene i Europa og USA har siste året stagnert men er fortsatt i bobleland, og globale gjelda stiger mens sentralbankreserver synker. Vi er nokk desverre ennå kun i begynnelsen av den 2. store depresjonen.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar