torsdag 23. august 2012

Fra gullpenger til gjeldspenger til gull

På snaut to hundre år har vi gått fra den klassiske gullstandard hvor papirpenger kunne innløses i ekte gull til dagens fiatpengesystem med flytende valutakurser og gjeld som sikkerhet. Vi har gått fra gullpenger til gjeldspenger. Under er en infografikk som viser denne utviklingen i epoker. Hele utviklingen har vært preget av forsøk på å styre prisen på gjeldspenger og gull igjennom ulike bilaterale avtaler og markedsmanipulajon. 

Stille å rolig har alle disse forsøkene på å låse verdien av valutaer og gull endt i endringer mot mere fritt flytende valutakurser og fritt flytende gullpriser.  Det er idag kun to store aktører igjen som driver med utstakt valutaprisprissamarbeid. Det er Europeisk Monetær Union, og USA og Kina. Kineserne kjøper mye gull og distanserer seg i disse dager fra samarbeidet med USA ved gradvis å la sin valuta flyte. Straks Kina mener de har nokk gull, og bestemmer seg får å la U.S Dollar/Kinesisk Yuan Renimnbi  kursen flyte fritt vil U.S Dollar miste sin status som verdens foretrukne valutareserve. EUROen vil da bli stående som det eneste umiddelbare alternativ til U.S Dollar. Det er med tanke på en slik utvikling EUROen ble lansert og konstruert. 

I ett regime med flytende valutaer mellom alle verdens kontinenter vil igjen gull fungere som målestokk for valutaverdi, og endelig oppgjør av utenlandsgjeld vil bli gjort med gull. Det er derfor Euro systemet regner markedspriset gull som valutareserve

For at et slikt system skal kunne fungere ordentlig vil gullmarkedet måtte utvikle seg fra dagens marginbaserte papirgullmarked til et rent 100 % fysisk gullmarked fritt for derivater og andre vage lovnader. EUROen er bygd for det som kommer, ikke det som er og har vært. Det skal bli spennede å se om EUROen overlever denne siste overgangen mot en nytt system med frittflytene valutaer, og frittflyteende priser på ekte gull. Det er denne prosess Another og FOA forsøkte beskrive for 13 år siden her.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar