søndag 23. juni 2013

Boligboblen og Norges Banks bytteordning



Utstedelsen av obligasjoner med fortrinnsrett OMF har økt kraftig siden regelverk for OMF kom på plass i 2007, og utestående volum ligger i dag på ca 830 milliarder kroner hvorav 550 milliarder i norske kroner.

DNB har feks. overført boliglån for flere hundre milliarder kroner (ca 86%) til datterselskapet DNB boligkreditt som igjen har utstedt og solgt OMF videre til andre kredittforetak i Norge og Utlandet. DNB morselskap sitter igjen med den usikrede delen av boliglånet, og DNB boligkreditt får således finansiert sin utlånsvirksomhet på bakgrunn av inntekter på salg av tidligere inngåtte utlån fra DNB.

Denne mekanisme gjør at tilbakebetaling av lån, som før OMF bidro til å begrense pengemengden i systemet ikke lenger har samme deflerende virkning. DNB boligkreditt får penger til nye utlån, og kreditforetaket som har kjøpt OMF kan så feks inngå en 5 års bytteavtale med Norges Bank for statspapier som de igjen kan selge til feks DNB for cash. Pengemengen dobles imens den opprinnelige gjelda betales.

Kredittforetaket kan nå investere i aksje og eiendom, drive prisene opp og cashe ut bytteavtalen med Norges Bank om 5 år med en ganske uhederlig gevinst. DNB blir sittende igjen med usikrede lån og rentebærende statspapirer. DNB boligkreditt får flere nye boliglån, tjener mer penger for DNB og alle er happy.

Vell vell helt til markedet en vakker dag brått snur, og DNB trenger help. Ingen boliglån, ingen hjelp fra Norges Bank, uten hjelp blir det kredittfrys og bail-in party. Mange usikrede kreditorer vil da få seg en aldri så liten overaskelse.

I og med at boliglånet selges straks etter inngåelse til private kredittforetak, og ender opp i Norges banks bytteording, risikerer man at ingen involverte parter bryr seg nevneverdig med kvaliteten på sikkerheten og betalingsevnen til låntageren. Velkommen til Subprime Norge, og Norges banks svar på FEDs massive støttekjøp av MBS (Mortgage Backed Securitys).

Dette er et Ponzi finance av beste sort og ligner hva som foregår i USA. Det kan se ut som de Norske finansmyndigheter og bankervesen har doblet innsatsen etter første runde med tap i 2008. At dette aldri kommer til å gå bra er jo innlysende, du skal ikke se bort ifra at dette har bidratt til å holde liv i boligbobla lenger en hva en ellers skulle tro var mulig.

Betal ned gjeld og gjør deg klar. Sitter du i cash og gull når denne bobla smeller kan du få kjøpt mye gjeldsfinansierte eiendeler og eiendom fryktelig billig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar