mandag 17. november 2014

SSB kan bli tvunget til å kjøpe gull og ECB til å følge etter

Den Sveitsiske sentralbank kan etter folkeavstemmingen Swiss gold initiativ den 30 november 2014 bli tvunget til å hente hjem gullet de har i utlandet, bringe sentralbankens gullreserve opp til 20 prosent, og innføre et forbud mot å selge gullet. 

I Sveits har folket mulighet til å endre grunnloven gjennom folkeavstemning. I Sveits skal Initiativ med mer en 100000 underskrifter til folkeavstemming. Dette er direkte demokrati. Sveits er det landet i verden som er kommet lengst i retning av direkte demokrati. Ett knapt flertall for Gullinitiativet i meningsmålinger tyder på at dette er noe sveitserne er for. 
Oppdatering resultat her 

Ting skjer fort i disse dager, og lys av utviklingen i EU og Sveits sitt mulige ja til gullinitiativet er det kanskje ikke undelig at Den Europeiske sentralbank nå kommer på banen. Den Europeiske sentralbanks Yves Mersch sier de vurderer kjøp av gull i sin seneste tale ved seminarer den 17. Europeiske Finansuke. 

Om ikke det var nokk skal det private gjeldspengesystemet diskuteres for første gang på 170 år i England etter påtrykk fra 
Positive Money org og innspill fra IMF om muligheter for innføring av et såkalt fullreservesystem som foreslått av Irving Fisher etter den store depresjonen i 1929. I dagens fraksjonsreservesystem lager bankene 97 prosent av pengene i omløp gjennom utlån. I ett fullreservesystem mister de denne makt og må holde 100 prosent reserver i forhold til innskudd. Dette vil hindre de private bankene å styre pengemengden i samfunnet, og gi myndighetene gjennom sentralbanken full kontroll over pengemengden.

Oppdatering 21.11.2014 : her er debatten om Money Creation & Society, labert oppmøte men bedre en ingenting


Alt dette skjer i disse dager, ja det kan se ut som finanskrisen, og dagens gjeldsproblemer endelig er i ferd med å bli grunnleggende diskutert i Europa. Hva Norges myndigheter mener om disse ting er det ingen som vet, men vi kommer nokk diltende etter England og EU etter at Norge og Ola Dunk også går konk, og staten må bruke opp Oljepengene for å redde stumpene. Vi får se hva som skjer, kanskje blir det endelig noen gøyale debatter i Norske medier i årene som kommer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar