onsdag 23. februar 2011

Referansepunkt Gull

Federal Reserves Ben Bernanke, US treasurys Timothy Geithner er yndede synde bukker for pågående devaluering av US dollar. De virker stadig dummere i sitt forsvar for pengetrykkingen eller Quantitative Easing som de så fint kaller det.

En stor takk til William Banzai7 for hans illustrasjoner av galskapen i dagens Ponzi finans system.

Inflasjonen rundt om i verden er nå i ferd med å ta helt av. Det siste året har en rekke viktige råvarer steget over 50 % i pris. Som James Dines skrev i klassikeren The Invisible Crash har prisstigningen som følge av overdreven pengetrykking en tendens til å være 2 - 5 år forsinket. Alle valutaer i verden i dag er Fiat penger, og alle støtter de seg på US dollar. US dollar støtter seg på Oljehandel. Oljehandel i US dollar støtter seg på billig gull i US dollar. Billig gull i US dollar er avhenging av storstilt salg av papirgull.

Utlån av gull til papirhandel blir stadig vanskeligere på grunn av frykt for system svikt i globale finansstrukturer og instrumenter samt økende mengde fiat.

"Bad money drives good money into hiding" Gullet gjemmer seg, seGreshams law

De siste 30 år har gullprisen ifølge en annen vært unatulig lav fom følge av papirhandel i gull, for eksempel via futureskontrakter. Mange gullmine selskaper ble på 90 tallet lurt til å selge fremtidig produksjon for å sikre seg mot pris fall. Dette er nå i ferd med å snu.

Sentralbanker og andre store gull eiere holder hardt på gullet sitt samtidig som de trykker penger som aldrig før. Kina og India sin hurtig voksende middelklasse sørger også for en solid økning i etterspørselen for gull til private hender.

Pengetrykkingen har nå gått så lang at mange land i den vestlige verden ikke lenger tåler noen særlig stor renteøkning uten å gå konkurs. Så forvent alle mulige slags unskyldninger for å holde renten nær null. Renten i privat markedet vil imidlertid uansett øke ettersom inflasjonen tar av ! Bare vent å see...

Papirhandel i gull vil også bli vanskeligere etterhvert som tilliten til stystemet forsvinner. I denne sammenheng vil flere se på gullprisen som en referanse for fiat pengers verdi, og det vil utvikle seg en ny prisdannelses mekanisme for gull hvor kjøp og salg av ekte fysisk gull spiller en stadig større rolle.

ECB er en av få vestlige sentralbanker som refererer markedsprisen til gull i egen valuta (se også Sveitsiske SNB). Euro er en stor verdensvaluta med innebygd Reference Point Gold RPG.  Straks gullhandel i US dollar bryter sammen fom følge av tillitsvikt står Euroen klar til å overta. Det er som om de står å venter på stafettpinnen. Følger du med på EUR/USD, Gull og

At Norge ikke ser til å skaffe seg gull for olje snarest er helt ufattelig. Oljetåka ligger fortsatt tjukk over gamlelandet..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar