torsdag 7. mars 2013

Alt er relativt

Siden andre verdenskrig har du kunnet kjøpe mellom 10 og 30 fat olje for en ounce gull, dette er et gjennomsnitt på 15 fat olje pr ounce gull. (se FOFOA)



Hvorfor har denne ratio hvert så stabil?

Kan det være at olje er verdens viktigste energikilde, og gull er verdens viktigste penger. Stabilitet i bytteforholdet mellom gull og olje er tilsynelatende meget viktig for at den den globale økonomien skal fungere uten altfor store konflikter.

Så lenge forholdet mellom gull og olje holder seg innenfor de siste 66 års gjennomsnitt vil verdenshandelen kunne fungere nogenlunde ok. Inflasjon og deflajon i gjeldspenger og politisk klarsynthet spiller ikke så stor rolle så lenge de viktigste i verden svømmer i gull og hjulene smøres av billig olje.

Men vi nærmer oss slutten på billig olje, og gull. Peak oil, og store gjeldsoppgjør vil i nær fremtid kunne bryte denne lange relativt stabile trend med billig olje og gull.

Norges oljereserver er i ferd med å tømmes. (se Rune Likverns graf over fallrater i Norsk oljeproduksjon under). Når olje tåka letter om 10-20 år, og gjelda etter oljefesten skal betales kan det være greit å ha litt ekte gullpenger i bakhånd.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar